Terug naar Nieuws

Tinten organiseert Congres 'Wantrouwen in de overheid en ondermijning; wat kan sociaal werk betekenen?'

Gepubliceerd op:

Op vrijdag 22 november a.s. organiseert Tintengroep het congres Wantrouwen in de overheid en ondermijning; wat kan sociaal werk betekenen?

Locatie: Van der Valk Groningen Hoogkerk

 

1730276952200_267_400_1730276990.jpg Voor wie: Dit congres is bedoeld voor professionals binnen de branche sociaal/welzijn, overheid, politie en justitie, zorginstellingen, woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, thuiszorg, jeugdzorg, vrijwilligersorganisaties, gemeentelijke-, provinciale- en Rijksoverheid, instellingen en alle andere partijen die betrokken zijn bij de maatschappelijke vraagstukken als wantrouwen in de overheid en ondermijning.

 

Om samen te kunnen werken, moet je van elkaar weten wat je kunt betekenen!

 

Wat is de rol van sociaal werk bij maatschappelijk onbehagen

Burgers ervaren toenemend wantrouwen tegenover de overheid, terwijl regionale en sociale verschillen in kansen en welvaart groeien. Hoe kan sociaal werk helpen dit onbehagen te verminderen? Tintengroep heeft de Thorbecke Academie en de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd te onderzoeken hoe sociaal werk kan bijdragen aan het voorkomen of verminderen van maatschappelijk onbehagen. De uitkomsten van dit onderzoek delen we graag met jullie! Een tipje van de sluier; sociaal werk heeft volgens de onderzoekers een unieke positie op het snijvlak van overheid en inwoners.

 

Inzicht in ondermijning

We zien dat kwetsbare doelgroepen een groter risico lopen bij ondermijning. Denk aan jongeren die actief worden betrokken om snel geld te verdienen en dan vast komen te zitten in een crimineel circuit. En aan de buurten waarin criminelen achter de voordeur aan de slag zijn, waar buurtbewoners angstig omheen bewegen. De zorgen nemen toe en inwoners uiten die bij onze medewerkers. Waar maatschappelijk onbehagen toeneemt en mensen minder vertrouwen hebben in de overheid en de regels, krijgen criminelen meer ruimte voor ondermijning. Tintengroep heeft Profacto en de Thorbecke Academie laten onderzoeken wat onze rol bij het tegengaan van ondermijning kan zijn. Ook deze uitkomsten presenteren we tijdens het congres.

Tijdens het plenaire programma worden de uitkomsten van de onderzoeken door Caspar van den Berg (RUG) en Avelien de Haan- Kamminga (Thorbecke Instituut) toegelicht. Daarnaast delen experts Marting Sitalsing (politiechef Noord-Nederland) Eric van Oosterhout (burgemeester Emmen en voorzitter LCGW) hun inzichten en gaan we tijdens workshops de diepte in. Meer lezen of je inschrijven? Dat kan hier!

14-11-2024

21 november in Thuiskamer Olde Heem, Kloosterburen: informatie van Zorgbelang.

In Nederland hebben we goede zorg. Maar de toegang ertoe staat onder druk. Hierdoor is de juiste zorg op tijd krijgen niet meer vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld door langere wachttijden voor een behandeling. Of omdat zorg vinden en regelen ingewikkeld is. Maar ook omdat we zorg niet kunnen betalen. Of …
Lees meer